Студенти от специалност „Връзки с обществеността“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ участваха в обучение, свързано с кибертормоза и разпространението на фалшиви новини

Студенти от специалност „Връзки с обществеността“ в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ участваха в обучение на тема „Превенция на кибертормоз и злоупотреби онлайн, дезинформация и разпространение на фалшиви новини сред младите хора“, което се проведе от 30 септември до 2 октомври 2022 г. в град София.

Тридневната програма, в която взеха участие Ивона Миланова, Салина Огнянова, Александър Стаменов и Деяна Доклева, включваше обучителни и дискусионни модули.

Обучителните модули бяха фокусирани както върху теоретичната част, така и върху практическата с демонстрация на основни умения и инструменти за проверка на достоверността на текст, снимка и видео; споделяне на личен опит и реакции при срещане на фалшиви новини. Акцент бяха и теми, свързани с безопасност и защита на детето в онлайн среда, игрите като зависимост, кибертормоз, самонаранявания и самоубийства; кибер осведоменост и киберсигурност – вируси, опасни горещи точки.

Лектори на събитието бяха Станимир Кюмюрджиев – директор „Онлайн проекти“ в Медийна група „България“ и управител на фондация „Център за разследваща журналистика“, Слави Ангелов – главен редактор на вестник „168 часа“ и разследващ журналист с дългогодишен опит, Любомир Тулев – директор „Информационна сигурност“ в DIGITALL и експерт с дългогодишен опит в сферата на киберсигурността и Георги Балев – Security Operation Center Service Delivery Manager, DIGITALL и експерт с дългогодишен опит в сферата на киберсигурността.

Обучението е част от проект „Ти знаеш. Ти можеш“, изпълняван от фондация „Евроскок“ и финансиран по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 А от Закона за хазарта за 2022 г., която се управлява от Министерството на младежта и спорта.

Студенти Връзки с обществеността